Szijjártó: Nebudeme podporovať protičínsku politiku v rámci NATO

11.07.2024 Celý región

Budapešť/Washington 11. júla (TASR) - Maďarsko nemá záujem na tom, aby sa z NATO stal "protičínsky" blok. Iniciatívy NATO zamerané proti Číne Budapešť nebude podporovať. Uviedol to vo štvrtok minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó počas summitu NATO vo Washingtone. TASR správu prevzala z agentúry AP a Reuters.

V rozhovore pre maďarskú štátnu televíziu v rámci tejto schôdzky taktiež uviedol, že prijatie Ukrajiny do NATO oslabí jednotu aliancie.

Lídri členských štátov v stredu na summite uviedli, že prehlbujúce sa väzby Číny s Ruskom sú dôvodom na "hlboké znepokojenie". Peking taktiež obvinili z toho, že podporuje ruskú inváziu na Ukrajinu.

Čína následne vo štvrtok kritizovala vyhlásenie zo summitu NATO, ktoré je podľa nej plné bojovnej rétoriky a obsah týkajúci sa Číny obsahuje provokácie, lži a ohováranie. Spojenci vo vyhlásení uviedli, že Čína sa stala rozhodujúcim podporovateľom vojnového úsilia Ruska na Ukrajine a Peking naďalej predstavuje systémové výzvy pre Európu a bezpečnosť.

Maďarsko udržiava dobré vzťahy s Čínou. V pondelok Peking navštívil tamojší premiér Viktor Orbán, ktorý stretnutie s čínskym prezidentom označil ako "mierovú misiu".

Si Ťin-pching naopak v máji navštívil Maďarsko, keď obe krajiny podpísali dohodu o strategickej spolupráci.
 

Vyberte región